S Mortimerem po stopách RUDOLFA II.

Jako každý rok jsme si pro naše malé studenty i tentokrát připravili zajímavou akci. Nesla název S Mortimerem po stopách Rudolfa II.

Sešli jsme se na zastávce Brandýs nad Labem - Zápská a vyrazili vláčkem do nedaleké obce Lázně Toušeň. Sluníčko nám přislíbilo úžasný den a rytíř Mortimer pro nás připravil spoustu zajímavých úkolů, které nás měly dovést k pokladu Rudolfa II. Nejprve jsme ovšem museli najít mapu. Ta byla ukryta v okapové rouře na budově nádraží. Žel, díky vydatným dešťům v uplynulých dnech z ní zcela vymizelo to nejdůležitější - místo ukrytí pokladu. Podaří se nám splnit všechny úkoly a získat potřebné indicie k tomu, abychom poklad nalezli?

První úkol nás čekal v toušeňském parku s labyrintem, kde jsme se jako had museli proplížit tajemnými chodbami, aniž bychom se rozpojili. Cestou k mostu přes Labe jsme se naučili nová slovíčka spojená s přírodou, kterou Rudolf II. velice obdivoval, a proto nechal v okolí vybudovat řadu parků a zahrad. Svižným tempem jsme se dostali na druhý břeh Labe, kde nás čekalo občerstvení v podobě pikniku v trávě.

Druhý úkol nás čekal na loukách mezi Labem a Jizerou. Zde jsme museli posbírat prapodivné barevné květiny a popsat jejich barevné krásy. Kolem poledne jsme dorazili do říčních lázní Jizerka, kde nás čekala hostina rytířů. Řízky zmizely, než bys napočítal pět a sladká odměna v podobě borůvkových lívanečků jakbysmet.

Po obědě naše dobrodružná cesta pokračovala lesem. Rychlost chůze se lehce zpomalila, nálada však zůstala báječná, a tak jsme se s chutí pustili do dalšího úkolu. Rudolf II. byl obdivovatelem umění, proto jsme mu vyčarovali z přírodních materiálů obraz s logem našeho Clubu Tykadýlko.

Čtvrtým úkolem bylo překonat překážkovou dráhu u jezdeckého klubu ve Staré Boleslavi. Pátý úkol byl pro změnu náročný na čich. Museli jsme poslepu poznat různé druhy ovoce. Nebylo to snadné, ale vidina mandarinky či jablíčka jako odměny za to stála.

Tajemné hvozdy Staré Boleslavi skrývali poslední úkol. Rudolf II. byl rovněž vášnivým lovcem, a tak jsme museli ulovit zvěř zobrazenou na kartičkách rozstřihaných na malé kousky a sestavit z nich lesní výjevy. 

Za každý úkol, který byl samozřejmě v angličtině, jsme získali indicii. Ze získaných indicií se nám na mapě k pokladu objevilo slovo CAVITY. Vydali jsme se hledat poklad a našli ho skutečně v dutině jednoho obrovského pařezu. Poklad byl ukryt v truhle a skrýval originální šperky a medaile. Poklad jsme si spravedlivě rozdělili a vydali se na poslední část cesty - do kopce k našemu centru.

Co dodat, ušli jsme celkem 8 kilometrů, naučili jsme se nová slovíčka a užili spoustu legrace. Už teď se těšíme na nová dobrodružství.

Fotografie z této dobrodružné výpravy naleznete ve fotogalerii v sekci Za Rudolfem II